Binnen familiebedrijven is de opvolger vaak al lang bekend. Dat betekent allerminst dat de opvolging probleemloos verloopt. Het Innerscore Instituut biedt hiervoor coaching op basis van brede ervaring met de specifieke familiesituaties.

 'The Siamese Solution'.

 

Opvolging familiebedrijven. 

Oude, al jaren in de familie ingesleten frictiepatronen zitten in zakelijke samenwerking dubbel in de weg. Binnen het bedrijf moet immers eenheid worden uitgestraald. Zelfs onder vier ogen worden de frictiefactoren niet uitgesproken. Want ruzie in de familie betekent onrust in het bedrijf.

 

Mogelijke frictiefactoren bij opvolging

  • de 'eigenaar is het bedrijf' en kan het daarom niet goed loslaten
  • de opvolger had vanuit de wieg al geen eigen keuze (het 'Willem-Alexander dilemma')
  • overige familieleden hebben een persoonlijke en soms verstorende agenda
  • degene die overneemt is verantwoordelijk voor de financiële situatie van de overige familieleden.

 

 Oplossing: 'The Siamese Solution'.

Om goed te kunnen samenwerken is het van belang dat strategieën matchen. De een wil vluchten, de ander wil vechten. Elk familielid ervaart zijn eigen strategie als logisch en vanzelfsprekend. Echter, onderling matchen ze vaak niet. Een optimaal voorbeeld van gedwongen samenwerking is de Siamese tweeling. In de Innerscore coaching wordt videoanalyse gebruikt om de frictiefactoren bij de Siamezen zichtbaar te maken. Je leert om neutraal te kijken naar je familieleden en je leert hoe je zonder irritatie elkaars kwaliteiten optimaal kunt benutten. 'The Siamese Solution'.